tiistai 24. elokuuta 2021

VÄRIKÄS KIRJASYKSY 2021

 

Elokuun kääntyessä syksyyn on tullut aika katsella syksyn uusien kirjojen tarjontaa. Kirjavalikoimat monipuolistuvat selkeästi kohti syksyä, isänpäivää ja joulun markkinoita, jolloin uskon monen toivovan itselleen tiettyä kirjalahjaa, mutta sitä ennen kannattaa tutustua tarkemmin kirjavalikoimiin.

Tykkään lukea sellaisten kirjailijoiden kirjoja, joiden kirjoja olen lukenut aiemminkin. Tartun kyllä reippaasti uusiinkin tuttavuuksiin ja kirjoihin, joista esim. blogikaverit ovat vinkanneet. Historia, jännitys ja luonto jaksavat viehättää minua kirjojen tarinoissa. Kun niihin lisätään kiinnostavia henkilöhahmoja ja mukaansatempaavia juonenkäänteitä, on lukunautinto taattu.

Tässä tulevat uudet kirjat, jotka aion lukea vielä tänä syksynä:

 

Kotimaiset romaanit:

 

Markus Järvikallas: Sano jotain kaunista

Viime vuonna julkaistiin kirjailijan esikoisnovellikirja, jota en ole vielä lukenut. Sano jotain kaunista koskettaa jo kirjan nimellä, joten odotan kovasti tämän novellikirjan lukemista.

Roope Lipasti: Mikaelin kirja

Tykkään todella paljon historiallisista kirjoista. Lipastin kirja kulkee kauas menneisyyteen, 1500-luvulle, ja kertoo tietysti suomen kielen isästä Mikael Agricolasta. Olen lukenut aiemmin teokset Rajanaapuri ja Viikinkisolmu.

Anja Snellman: Kaikki minun isäni

Kauranen/Snellman-kirjojen fanille uusi kirja on aina luettavien kirjojen listalla, ja luen kirjan aina mielelläni. Snellman kirjoittaa uudessa kirjassaan miessukupolvien taakoista, jotka siirtyvät isiltä pojille. Suosittelen mm. teoksia Sonja O kävi täällä ja Parvejumalat.

Katja Kallio: Tämä läpinäkyvä sydän

Komppaan edellistä kirjaa, myös Kallion kirjat luen hyvin mielelläni. Tämän kirjan aiheena on suomalaisnaisen ja neuvostovangin kielletty rakkaus. Mieleeni on jäänyt varsinkin Kallion kirjoittama Yön kantajat, jossa päähenkilö joutui Seilin saarelle eristyksiin.

Taina Latvala: Torinon enkeli

Latvalan teokset tuovat aina mieleeni Alice Munron teokset. Niistä löytyy samaa ilmavuutta ja kauneutta, joten uusin kirja on tietysti varauslistalla. Kirjassa kuljemme ihanassa Italiassa. Blogista löytyy mm. Venetsialaiset ja Ennen kuin kaikki muuttuu.


Rosa Liksom: Väylä

Liksomin uusin teos sijoittuu Lappiin ja vuoteen 1944, kun ihmiset pakenivat sotaa ja joutuivat jättämään kotinsa vihollisen sotatantereeksi. Tätä teosta odotan kiinnostuneena, sillä viime vuonna luin Petra Rautiaisen Tuhkaan piirretty maa, joka myös kertoi Lapin sodasta ja samasta vuodesta. Blogista löytyy teokset Everstinna, Hytti nro 6 ja Väliaikainen.

Heidi Köngäs: Siivet kantapäissä

Heidi Könkään kirjat ovat mahtavia, sillä ne sijoittuvat menneisyyteen. Olen lukenut kirjailijalta teokset Jokin sinusta, Hertan, Mirjamin ja Dora, Doran. Siivet kantapäissä kertoo poikkeuksellisesta naisesta, joka valitsi taiteen ja miehet - ei avioliittoa eikä lapsia.

Emma Puikkonen: Musta peili

Kirja kertoo kolmesta eri naisesta, joista yksi eli 1860-luvulla, yksi 1970-luvulla ja yksi vuonna 2028. Heidän tarinoihinsa kietoutuu öljy tavalla tai toisella. Olen aiemmin lukenut Puikkosen teoksen Lupaus.

Johanna Venho: Syyskirja

Voi että minä odotan kovasti tätä kirjaa Tove Janssonista. Venholta olen lukenut aiemmin teokset Ensimmäinen nainen ja Syntysanat.

Jenna Kostet: Margaretan synti

Margaretan synnissä eletään 1600-luvun Turussa. Margareta on tyrmässä syytettynä miehensä murhasta. Kirja pohjautuu Margareta Kittin oikeudenpäiväkirjoista löytyneeseen tarinaan. Kirjailija on uusi tuttavuus.

 

Käännöskirjat:


Quynh Tran: Varjo ja viileys

Pietarsaaressa varttuneen Tranin esikoiskirja kertoo rakkaudesta, hullaantumisesta ja siitä mitä tarkoittaa kuulua perheeseen. 

Kim Thúy: Em - Rakasta

Kirja kertoo Vietnamin sodan syttymisestä ja tytöstä, joka oli nuori sodan syttyessä. Kim Thúyn koskettavat teokset Ru ja Vi  valloittivat sydämeni ja jäivät sinne.

Yoko Ogawa: Muistipoliisi

Tämä jännittävä dystopia kertoo ajasta, jolloin muistaminen on kielletty. Kirjailija on uusi tuttavuus.

 


Abigail Dean: Tyttö A

Tyttö A:lla on kammottava lapsuus, josta hän pääsi pakenemaan pois. Kauhuvanhempiensa kuoleman jälkeen hänen on palattava kotitaloonsa ja kohdattava sisaruksensa. Kirja perustuu tosielämään ja siitä on tekeillä tv-sarja. Uusi kirjailijatuttavuus.

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

Mielenkiintoinen lähitulevaisuuteen sijoittuva teos, jossa on keinotekoinen nuorten ystävä Klara, joka auttaa ja tukee vaikeissa tilanteissa. Ishigurolta olen lukenut aiemmin teoksen Ole luonani aina.


Dekkarit ja jännityskirjat:


Sarah Penner: Myrkynkeittäjä

1700-luvun vanha apteekki Lontoossa ja nykyaika risteävät tässä tarinassa. Uusi kirjailijatuttavuus.

Alexandra Andrews: Kuka on Maud Dixon?

Kirjan valeidentiteetti kutkuttaa uteliaisuuttani, assistentista kuuluisaksi kirjailijaksi (sen kuuluisan kirjailijan katoamisen jälkeen). Mitä oikein tapahtui? Kirjailija on uusi tuttavuus.

Ninni Schulman: Tervetuloa kotiin

Tässä dekkarisarjan viidennessä osassa päähenkilö Magdalena osallistui luokkakokoukseen, josta aamulla yksi henkilö oli kuollut. Vanhoja koulukaunoja kenties. Tämä sarja on yksi suosikeistani.

Tove Alsterdal: Juurakko

Tämä rikoskirja voitti tämän vuoden Lasiavain-jännityskirjapalkinnon. Murrosikäinen poika joutui pakkohoitoon nuoren tytön raiskauksesta ja murhasta. Palattuaan kotitalolle yli 20 vuoden jälkeen, hän löysi kuolleen isänsä, ja jälleen ajojahti oli valmis. Syyllinen kenties löytyy jostakin muualta, arvaan ma. En ole ennen lukenut kirjailijan teoksia.

Max Seeck: Kauna

Seeckin Helsinkiin sijoittuva Jessica Niemi-dekkarisarja on valloittanut maailmaa. Kolmannessa osassa, Kaunassa, tarina sijoittuu yritysmaailmaan, ja liippaa läheltä päähenkilö Jessican omaa elämää. Teemoina katkeruus, kateus ja parantumattomat haavat. Blogista löytyvät sarjan kaksi ensimmäistä osaa Pahan verkko ja Uskollinen lukija.


Toivon sinulle mukavia ja tunnelmallisia lukuhetkiä syksyn pimeneviin päiviin ja iltoihin.💚💛💜

Kiinnostaako sinua jokin näistä kirjoista? 

Otan mielelläni vastaan myös uusia kirjavinkkejä 📚


20 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa! Tuo Syyskirja kiinnostaa eniten. Venhon Syntysanat oli todella hyvä, samoin hänen runokokoelmansa Tässä on Valo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkäsin Venhon Ensimmäisestä naisesta erittäin paljon.

      Poista
  2. Margaretan synti vaikuttaa kiinnostavalta, olen siitä jonkun esittelyn lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin Margaretan synti kuulosti jopa jännittävältä, sillä taustaltahan löytyy oikeassa elämässä syytettynä ollut naishenkilö.

      Poista
  3. Saattaisin tarttua tuohon Torino-juttuun. Olen käyttänyt italian kieltä kuukausikaupalla, kirjoitellut italialaissen nuoruudenystävän kanssa ja muistellut vanhoja ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi oi, Torino-juttu odottelee minua yöpöydällä.
      Odotettavissa kaunista tekstiä <3

      Poista
  4. Kiva kun olet tehnyt koonnin syksyn kiinnostavista kirjoista. Näistä ainakin Kim Thúy, Johanna Venho, Heidi Köngäs ja Anja Snellman kiinnostavat. Itse odotan mm Kale Puonnin Saarnia, Åsa Hellbergin Hotelli Flanagansin naisia ja Gwen Straussin Yhdeksän vastarintanaisen pakomatkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli :)
      Syksyn kirjoissa on mistä valita, kunhan lukuaikaa on riittävästi.
      Kiitos kirjavinkeistäsi.

      Poista
  5. Kotimaisten listassasi minua kiinnostavat melkein kaikki. Käännöskirjoista myös Muistipoliisi. Lukuiloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistipoliisi vaikuttaa olevan todella jännittävä dystopia.

      Lukuiloa elokuun viimeisille päiville :)

      Poista
  6. Hieno listaus. Minulla on Lipastin Mikaelin kirja postauspinossa. Pidin kirjasta todella paljon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mannilainen :)

      Onpa kiva kuulla, että pidit Lipastin kirjasta. Jännityksellä odotan minkälaisen historiallisen Acricolan ja historiallisen miljöön Lipasti on loihtinut.

      Poista
  7. Quynh Tranin Varjo ja viileys kiinnostaa, samoin Katja kallion, Anja Snellmanin ja Heidi Köngäksen kirjat.
    Taina Latvalan Torinon enkeli on minulla kirjastovarauksessa. Varailin noita muita ja huomasin,että Snellmanin kirja on nimellä Ontuvan miehen tytär. Olikohan siinä nimen vaihto sen jälkeen kun oli jo markkinoitu tällä nimellä? Kirjankansikuvassa on kyllä oikea nimi.
    Minulla on varauslistalla myös mm. Jari Järvelän Aino A., Petri Tammisen Se sano ja Knausgårdin AAmutähti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta kommentista ja kirjavinkeistä :)
      Minäkin ihmettelin, että miksi kirjan nimi on vaihdettu, sillä varasin kirjan Ontuvan miehen tytär-nimellä, mutta se vaihtui jossakin vaiheessa.
      Olisin tykännyt enemmän tuosta Ontuvan miehen tytär-nimestä.

      Poista
  8. Ihan epätodellista! Meillä ei ole yhtäkään samaa kirjaa lukulistalla. En muista tällaista ennen. Heidi Köngäs on suosikkini, mutta aiheen mukaan. Vieras mies aloitti ja sitten tuli kaikkien aikojen teos Dora, Dora. Pidin myös Mirjamista♥ Mietin vieläkin Köngästä eli se olisi ainoa yhteinen meillä.

    Venhoa lukisin, mutta Janssonia tulee niin paljon joka tuutista ja olen mieluummin tehnyt hänen kirjojaan. Lehdistä lukemani riittää minulle Tovesta. Sen sijaan aion ostaa vaaville kuusen alle 0+ ikäisille tehtyjä muumikirjoja. Koko perheemme on muumimaanikkoja ja Meri pitää huolen, että näin jatkuu ja minä komppaan!

    Mukavaa tuulevaa syyskuuta. Vuoden ihanin kuukausi♥ Siis ellei joulukuuta lasketa...

    VastaaPoista
  9. Kiitos Leena :)
    Onpa erikoista, ettei yhtään samaa kirjaa. Tänä syksynä on erityisen hyviä kirjoja lukulistalla. Luen tietysti näiden lisäksi muitakin kirjoja.

    Syyskuun hehkua on jo ilmassa. Lukuiloa Leena <3

    VastaaPoista
  10. Tänä syksynä ilmestyy tosi paljon kiinnostavia uutuuksia! Listaltasi erityisesti Pennerin Myrkynkeittäjä ja Thuyn Em ovat odotettujen listallani korkealla. Kotimaisista Emma Puikkosen uutuus kiinnostaa. En ole lukenut häneltä vielä mitään, mutta ne hänen aiemmatkin kirjansa ovat kyllä herättäneet mielenkiintoni.

    Hyvää kirjasyksyä 😊.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos MarikaOksa :)
      Lukulistallani on tietysti muitakin kirjoja, mutta monessa on niin paljon varauksia, että kirjat voivat tulla lukuun vasta ensi vuonna. Minähän luen vain kirjaston kirjoja tai muutamia voin tietysti osatakin. Kirjahyllyt ovat tupaten täynnä ja lukemattomia löytyy niistäkin. Hyviä kirjoja kannattaa kuitenkin odottaa. Hyvät tarinat eivät vanhene.

      Hyvää kirjasyksyä ja lukuiloa :)

      Poista
    2. Tabletilla kirjoittamalla tulee aina virheitä. Piti lukea ostaakin.

      Poista